Rasstandaard


Algemeen

Vrolijke, stevige jachthond, evenredig gebouwd, compact. Meet ongeveer hetzelfde van de schoudertoppen tot de grond als van de schoudertoppen tot de staartaanzet.

 

Eigenschappen

Vrolijke aard met een altijd kwispelend staartje, laat een kenmerkend beweeglijk gangwerk zien, vooral wanneer de hond spoor volgt. Niet bang om zware dekking aan te nemen.

 

Karakter

Zachtaardig en aanhankelijk. Levenslustig en uitbundig.

 

Hoofd en schedel

Vierkante voorsnuit met een uitgesproken stop midden tussen neuspunt en achterhoofdsknobbel. Goed ontwikkelde schedel, mooi besneden, niet te fijn noch te grof. Geen uitstekende jukbeenderen. Neus voldoende breed voor scherp reukvermogen.

 

Ogen

Vol, maar niet uitpuilend. Donkerbruine of bruin, nooit licht, maar bij de leverkleurige, leverschimmels en leverbonten is donker hazelnoot in harmonie met de kleur van de vacht toegestaan. Intelligente en zachte uitdrukking, maar klaarwakker, attent en vrolijk. Goed aangesloten oogleden.

 

Oren

Lobvormig, laag aangezet ter hoogte van de ogen. Dunne oorlappen die tot aan de neuspunt reiken. Goed bedekt met lang, sluik, zijdeachtig haar.

 

Gebit

Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, dat wil zeggen dat de boventanden voor de ondertanden scharen en recht in de kaken zijn geplaatst.

 

Hals

Matig lang, gespierd. Fraai overgaand in schuine schouders. Geen keelhuid.

 

Voorhand

Schuine en droge schouders. Benen hebben sterke botten, zijn recht en voldoende kort voor de geconcentreerde kracht. Niet te kort, waardoor de enorme inspanning waartoe dit prachtige jachthondje in staat moet zijn, belemmerd zou worden.

 

Lichaam

Sterk, compact. Borst, goed ontwikkeld met diepe borstkas, voorborst niet te breed noch te smal. Goed gewelfde ribben. Korte lendenen, breed,, met sterke, rechte ruglijn die van het einde van de lendenen tot de staartaanzet iets afloopt.

 

Achterhand

Breed, rond zeer gespierd. Benen hebben sterke botten, goede kniehoeking, laag geplaatste spronggewrichten voor veel stuwkracht.

 

Voeten

Stevig, dikke voetzoolkussens, lijkend op kattenvoeten.

 

Staart

Iets onder de ruglijn aangezet. Moet bij actie vrolijk zijn en recht naar achteren gedragen worden, nooit omhoog. Sedert 1 september 2001 mag de staart niet meer worden gecoupeerd.

 

Gangwerk / beweging

Zuiver in de beweging, met enorme stuwing en goed uitgrijpend.

 

Beharing

Glad, zijdeachtig van structuur, nooit stug of golvend, niet te overvloedig en nooit krullend. Goede bevedering aan voorbenen,. lichaam en achterbenen boven de hakken.

 

Kleuren

 

Ëénkleur: zwart, rood, goudkleurig, lever (chocolade), zwart/tan, lever/tan. Geen wit toegestaan behalve een klein vlekje op de borst.

 

Meerkleur:

- (bont) zwart/wit, rood/wit, lever/wit, 'citroen'kleur/wit. Allemaal met of zonder ticking (zwarte tipjes aan het uiteinde van de haar).

- (driekleur) zwart/wit/tan, lever/wit /tan

- (schimmels) blauwschimmel, oranjeschimmel, 'citroen' kleurschimmel, leverkleurschimmel, blauwschimmel en tan, leverkleurschimmel en tan.

 

Elke andere kleur of patroon dan hierboven aangegeven is niet gewenst!!!!

 

Afmetingen

Hoogte 39 – 41cm. (15 – 16 inch) voor reuen.

Hoogte 38 – 39 cm (15 – 15,5 inch) voor teven.

Gewicht ongeveer 28 – 32 Engelse ponden ( 12,7 – 14,5 kg.).

 

Fouten

Elke afwijking van de voorgaande punten en moet als fout worden beschouwd en de beoordeling van de ernst van de fout moet in juiste verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

 

Opmerking

Reuen moeten twee normaal ontwikkelde, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.

 

Coupeerverbod

Vanaf 1 oktober 2001 geldt in België een coupeerverbod voor staarten. U kunt bij een ‘officiële’ Nederlandse fokker dus geen Engelse Cocker Spaniel met een gecoupeerde staart kopen!

 

 

The Kennel Club logo Officiële rasstandaard van The Kennel Club.